MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jabłka zawierają wiele witamin i składników mineralnych. To...
fot. 123rf

Takie są właściwości odżywcze jabłek. Czy warto je jeść? Kto powinien je wykluczyć ze swojej diety?

Właściwości jabłek

Jabłka zawierają wiele witamin i składników mineralnych. To między innymi witamina C, witaminy z grupy B, beta karoten, witamina E, fosforu, wapń, siarka, magnez i żelazo. Są również świetnym źródłem błonnika pokarmowego (szczególnie pektyny), który wspiera prawidłowe trawienie oraz antyoksydantów. Oczywiście zawartość wyżej wspomnianych składników różni się między sobą w zależności od odmiany czy na przykład stopnia dojrzałości.

Zobacz również

Pościg w Busku. Kierowca nie zatrzymał się do kontroli, omal nie potrącił policjanta

Pościg w Busku. Kierowca nie zatrzymał się do kontroli, omal nie potrącił policjanta

Wypadek pod Krakowem. Skuter zderzył się z samochodem osobowym. Jedna osoba ranna

Wypadek pod Krakowem. Skuter zderzył się z samochodem osobowym. Jedna osoba ranna

Polecamy

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Nowa atrakcja w Tatrach. Zobacz, ile kosztują bilety

Nowa atrakcja w Tatrach. Zobacz, ile kosztują bilety

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków