MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smażenie produktów w wysokiej temperaturze powoduje rozpad...
fot. Collab Media/Getty Images

Tak zepsujesz zdrowe jedzenie. Zobacz, czego z nim nie robić. Oto najgorsze pomysły na posiłki, których warto unikać w zdrowej diecie

Smażenie w wysokiej temperaturze. Czy smażona ryba jest zdrowa?

Smażenie produktów w wysokiej temperaturze powoduje rozpad najbardziej korzystnych związków, czyli zwłaszcza tych o charakterze antyoksydantów, a dodatkowo powstawanie szkodliwych związków. Dotyczy to nie tylko przyrządzanego jedzenia, ale też stosowanego tłuszczu.

Niezdrowe jest smażenie zwłaszcza tłustych ryb morskich, które są najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Powoduje ich rozpad i utratę cennych wartości odżywczych. Badania dowodzą jasno, że spożywanie ryb w takiej postaci nie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób metabolicznych, tak jak ma to miejsce w przypadku sięgania po nie w innej postaci.

Zobacz również

Szokujące znalezisko w jednym z krakowskich mieszkań. Trafiło od razu na Wawel!

Szokujące znalezisko w jednym z krakowskich mieszkań. Trafiło od razu na Wawel!

W Wiśle Kraków tli się jeszcze nadzieja na pomyślny finał sezonu

W Wiśle Kraków tli się jeszcze nadzieja na pomyślny finał sezonu

Polecamy

Weź udział w konkursie „Scena jest Twoja” i wystąp podczas DNI OSTRÓDY!!!

Weź udział w konkursie „Scena jest Twoja” i wystąp podczas DNI OSTRÓDY!!!

Szukasz niebanalnego prezentu dla mamy? Na Dzień Matki podaruj lecznicze nalewki

Szukasz niebanalnego prezentu dla mamy? Na Dzień Matki podaruj lecznicze nalewki

Dieta na krew. Potrzebujesz nie tylko żelaza!

HIT DNIA
Dieta na krew. Potrzebujesz nie tylko żelaza!