Aby przygotować olsztyński kompot potrzebujesz:
pół kg jabłek
pół kg śliwek węgierek
1 kg cukru
pół łyżeczki cynamonu
1 opakowanie cukru waniliowego
Śliwki wydrylować. Jabłka obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Owoce zalać 3 szklankami wody. Obgotować. Z wody po obgotowaniu owoców, cukru, cukru waniliowego oraz cynamonu przygotować syrop. Gorącym syropem zalać owoce, które wcześniej należy przełożyć do słoików. Słoje pasteryzować około 30 minut.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?