18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smak regionu - olsztyński kompot jabłkowo-śliwkowy

Agnieszka Szukuć
Źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kompot_z_suszonych_sliwek.JPG
Źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kompot_z_suszonych_sliwek.JPG Djdeata
Taki kompot najlepiej przygotować jesienią.

Aby przygotować olsztyński kompot potrzebujesz:
pół kg jabłek
pół kg śliwek węgierek
1 kg cukru
pół łyżeczki cynamonu
1 opakowanie cukru waniliowego

Śliwki wydrylować. Jabłka obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Owoce zalać 3 szklankami wody. Obgotować. Z wody po obgotowaniu owoców, cukru, cukru waniliowego oraz cynamonu przygotować syrop. Gorącym syropem zalać owoce, które wcześniej należy przełożyć do słoików. Słoje pasteryzować około 30 minut.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na ostroda.naszemiasto.pl Nasze Miasto