MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Indeks glikemiczny awokado wynosi 10, a orzechów laskowych –...
fot. bhofack2/GettyImages.com

Słodycze dla cukrzyków? Tak! Wypróbuj przepisy na zdrowie i pyszne słodkości. Osoby z wysokim cukrem mogą jeść takie słodkie przekąski

Czekoladowy krem z awokado i orzechami laskowymi

Indeks glikemiczny awokado wynosi 10, a orzechów laskowych – 15. W wielu badaniach naukowych potwierdzono, że regularne spożywanie awokado reguluje stężenie cukru we krwi, a tym samym może zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2. Natomiast orzechy laskowe są znakomitym źródłem magnezu, który korzystnie wpływa na funkcję układu nerwowego. Dodatkowo znajdziemy tam kwasy omega-3, które wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego i odpornościowego. Jak przygotować krem do smarowania pieczywa?

Składniki:

- 1 dojrzałe awokado,
- 30 g orzechów laskowych,
- łyżka mleka,
- pół łyżeczki gorzkiego kakao,
- 1/3 łyżeczki erytrytolu lub ksylitolu.

Przygotowanie:

Orzechy laskowe obierz z łupinek i rozdrobnij przy pomocy moździerza lub blendera. Dodaj miękkie awokado, substancję słodzącą, mleko oraz kakao i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany krem przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 2 tygodni.

Zobacz również

Trzaskowski opuści ratusz? Minister zapowiada: nie ma żadnej konkurencji

NOWE
Trzaskowski opuści ratusz? Minister zapowiada: nie ma żadnej konkurencji

Wypadek na ulicy Gdańskiej w Szczecinie. Jedna osoba poszkodowana

Wypadek na ulicy Gdańskiej w Szczecinie. Jedna osoba poszkodowana

Polecamy

Najmniejsze miasta Polski zamieszkuje kilkaset osób. Wśród nich popularny kurort!

Najmniejsze miasta Polski zamieszkuje kilkaset osób. Wśród nich popularny kurort!

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna