Jak co roku, impreza ma na celu promocję potraw rybnych i rozszerzenie wiedzy o rodzajach oraz znaczeniu produktów rybnych w zbilansowanej diecie.
Czytaj także: 7 Cud Mazur w Mikołajkach: regaty i liczne imprezy
Z tej okazji nie zabraknie konkursu pt. „Rybkę na zdrowie”. Pod koniec czerwca w kulinarne szranki staną lokalni mistrzowie kuchni. Fani rybnej diety mają szansę posmakować przygotowanych między innymi przez mikołajskich radnych ryb z mazurskich wód w różnej postaci. W trakcie tego kulinarnego święta przygotowywana jest ponad tona ryb.
- Konkurs rozpocznie się o godzinie 10, a zakończy o 14. Oprócz niego można spodziewać się kilku stoisk gastronomicznych z zupami rybnymi, rybą smażoną, pieczoną czy grillowaną - mówi Stella Hałaburda z Urzędu Miasta i Gminy Mikołajki, odpowiedzialna za organizację festiwalu.
Co roku nad przebiegiem Festiwalu czuwa Karol Okrasa, znany kucharz i przyjaciel Mikołajek. Organizatorem imprezy są Centrum Kultury "Kłobuk" i gmina Mikołajki.
Warto przypomnieć, że 31 marca w sali sesyjnej Urzędu Marszałkowskiego w Olsztynie burmistrz Mikołajek Piotr Jakubowski odebrał od marszałka województwa Gustawa Marka Brzezina certyfikat, nadający Mazurskiemu Festiwalowi Mazurskiemu „Rybkę na zdrowie” prawo korzystania z prestiżowego znaku „Produkt Warmia Mazury”.
Obejrzyj też: Właściciel baru mlecznego musi zwrócić dotację. Do zup dodawał... mięsa
Źródło: TVN24/x-news
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?